Audio knjiga

Ako ti jave da sam pao

Dio zbrika priča Ako ti jave da sam pao… podnaslova ”Priče” sadrži ponajbolje priče čovjeka koji je odlično poznavao mikrokosmos zvani Sarajevo. U zbriku su uvrštene priče posuđene iz nekoliko Dacinih izdanja.

Džamonjine priče su do srži jasne, stil mu je brz i oštar, koji će vas iz suza u smijeh prevesti prije nego što se snađete. Mnogi su se složili u jednom – da samo istinski pisac umije oblikovati jezik na način na koji vajar oblikuje glinu, a da pri tome taj jezik ne bude stil nego trag ljudskog postojanja. Daco je to znao.

”…jer vrlo dobro znaš da iz mojih grudi ne mogu da niknu suncokreti niti se moje kapi krvi mogu pretvoriti u makove…”

Snimljena verzija: Džamonja, Dario. Ako ti jave da sam pao: Priče. 1st ed., Buybook, 2013.

Narator

Maja Salkić

Maja Salkić, rođena 1979. u Sarajevu. Završila je školu, gimnaziju i muzičku školu u Sarajevu. Diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, 2001. godine. Igrala je u svim pozorištima u Sarajevu i BiH, na televiziji, filmu i radiju. Za svoj rad nagrađena je na mnogim festivalima. Radila je sa djecom na projektima nenasilnog rješavanja konflikta, kao i na dramskim radionicama. Zadnjih deset godina snima audio knjige za korisnike Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH. Stalna članica ansambla Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Umjetnik

Zdravka Gvožđar

Zdravka Gvožđar je samouka slikarica, a po profesiji magistar farmacije. Zaljubljenica je kao što kaže u boje i cvijeće! ”Slike mi pomazu da pobjegnem u neki drugi svijet mnogo ljepsi nego ovaj u kojem zivimo. Obozavam citati mada s godinama sve manje zbog problema s ocima. Zbog gubitka djeteta u proteklom ratu izuzeno mi je vazno da mogu pomoci bilo kome, a posebno djeci. Gdje god mogu ukljucim se u humaniterne akcije tako da mi je ova inicijativa jako vazna i drago mi je da mogu doprinijeti osmjehu bar jednog djeteta. Hvala organizatorima.” Hvala i našoj Zdravki, Sarajki (kao što je i pisac), na predivnom izražaju Džamonjine čežnje za rodnim gradom. Više o Zdravkinoj umjetnosti kao i zainteresiranosti za ovu sliku, možete saznati kontaktirajući ju putem njezinog emaila: zdravka.g@hotmail.com ili mobitela +3871200541.

Želimo kroz inovativno i empirički pouzdano rješenje mobilizirati, etnički polariziranu BiH, na ritam pokreta oko zajedničkog problema – neravnopravnosti i diskriminacije osoba sa poteškoćama u razvoju.