Audio knjiga

Derviš i smrt

Derviš i smrt po vrsti je psihološki i filozofski roman, pun introspekcija glavnog lika, kojima on traži smisao života. Roman se sastoji od šesnaest poglavlja, a podijeljen je na dva dijela – prvi dio romana sastoji se od devet poglavlja, a drugi od preostalih sedam poglavlja.

Glavni lik ujedno je i pripovjedač koji svoju priču priča u prvom licu te unutrašnjim monolozima izražava svoja razmišljanja o životu.

Radi se o njegovoj ispovijesti zapisanoj neposredno prije smrt. Muče ga brojna pitanja i sjećanja na prošla vremena koja pokušava potisnuti jer ga podsjećaju na mnogobrojne propuštene prilike u životu, zbog kojih žali.

Želi opet postići svoj unutarnji mir pa traga za srećom i smislom svojeg života. Ta potraga za životnim smislom ujedno je i tema romana.

Cijeli roman alegorija je suđenja na kojem je glavni lik i sudac i tužitelj i okrivljenik koji pokušava dati svjedočanstvo, ali i biti iskren i pošten prema samome sebi.

Snimljeno izdanje: Selimović, Meša. Derviš i smrt. BIGZ, 1981. Pdf izdanje: http://www.sveti-sava.edu.rs/otpremljeno/Mesa%20Selimovic%20-%20Dervis%20i%20smrt.pdf.

Narator

Merima Lepić Redžepović

Merima Lepić Redžepović glumu je diplomirala na Akadamiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Članica je ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. Radila je sa mnogim eminentnim rediteljima kao što su: Sulejman Kupusovic, Dino Mustafic, Kokan Mladenovic, Paolo Magelli, Ales Kurt, Lajla Kaikcija, Jasmila Zbanic i drugi. Igrala je u filmu Quo, Vadis Aida koji je nominiran za Oskara. Dobitnica je nagrada i priznanja za svoj rad. Čitala je knjige u biblioteci za slijepa i slabovidna lica u Sarajevu.

Umjetnik

Tamara Herceg

Tamara Herceg je rođena 03.06.1988. godine u Ljubuškom, gdje je završila i Opću gimnaziju 2006. godine, te iste godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Magistrirala je slikarstvo u klasi prof. Ante Kajinića 2011. godine. Član je ULUFBiH, a imala je 16 samostalnih i 71 skupnih izložbi, te je sudjelovala na 43 likovne kolonije. Djelo nije na prodaju, a potencijalni kupci nekih drugih njezinih djela ju mogu kontaktirati na broj 00387/63 433-925 ili na mail tamara_grbavac@hotmail.com. Tamara kaže o sudjelovanju u našoj inicijativi: ”Jako mi je bitno svojim stvaralaštvom pridonositi razvoju šire društvene zajednice, a posebno me veseli mogućnost podizanja kvalitete življenja onih koji su najpotrebitiji.”

Želimo kroz inovativno i empirički pouzdano rješenje mobilizirati, etnički polariziranu BiH, na ritam pokreta oko zajedničkog problema – neravnopravnosti i diskriminacije osoba sa poteškoćama u razvoju.