Audio knjiga

Ježeva kućica

Autor nam donosi priču o skromnom i hrabrom ježu koji je gajio posebne osjećaje prema svom domu. Iako se dobro proveo kod lisice na ručku, jedva je čekao da stigne u svoj skromni dom, koji, iako trošan, za njega je bio najbolji na svijetu jer je bio samo njegov.

U njemu se osjećao slobodno i znao je da tamo sam svoj gazda. Upravo kroz osobine malenog, ali hrabrog i “velikog” ježa, autor nam prenosi pouku o tome da trebamo gajiti čvrste osjećaje prema onome što imamo i prema svom domu, bez obzira kakav on bio (source: lektire.hr).


Autor Branko Ćopić dolazi iz sela Hašana kod Bosanske krupe. On je završio filozofski fakultet, ali čitav život bavio se književnim radom pisajući pjesme, pripovijetke, humoreske i romane za djecu i odrasle.

Ćopić je pjesnik i pripovjedač lirske mekoće, sugestivnog i vedrog humora, sočnog i živopisnog jezika, stoga i djela za odrasle su pristupačna djeci.

Snimljeno izdanje: Ćopić, Branko. Ježeva Kućica. Mladi dani ed., Svjetlost Sarajevo, 1996. Online dostupna knjiga u pdf verziji (drugačije izdanje): https://dokumen.tips/documents/branko-copic-jezeva-kucicapdf.html

Narator

Eldar Ibrišimović

Eldar Ibrišimović prihvaća ulogu naratora Ježeve kućice kao urednik radio programa JP Radio-Televizije Tuzlanskog Kantona (RTVTK). Po vlastitom iskazu ova radiotelevizija je započela sa sredstvima skromno, a namjerom ambiciozno. Vremenom je skromnost postala jakost, a ambicioznost realnost. U godinama koje su uslijedile stvaraju se uslovi za tehničko i kadrovsko jačanje, uvode se novi programski sadržaji i emituje raznovrstan cjelodnevni program. Ubrzo zatim Televizija Tuzlanskog kantona postaje najgledanija televizija u Bosni i Hercegovini, a nekoliko godina zaredom biva proglašena i za nabolju televiziju u BiH. Radio-televizija Tuzlanskog kantona danas proizvodi i emituje raznovrstan cjelodnevni radijski i televizijski program. Najkvalitetniji: filmski, serijski, sportski, zabavni, dokumentarni i dječiji program strane produkcije, te jedinstven: informativni, dokumentarni, obrazovni, zabavni, revijalni, sportski, vjerski i dječiji program vlastite produkcije. Svakodnevnim prisustvom na terenu u svim dijelovima Tuzlanskog kantona, Podrinja i Posavine, novinari i snimatelji Radio-televizije Tuzlanskog kantona došli su u svako mjesto: grad, selo, ulicu. Istražite više o aktivnostima RTVTK na https://rtvtk.ba/. Uživajte u Eldarovoj naraciji Ježeve kućice, Branka Ćopića.

Umjetnik

Marijana Vuković

Marijana Vuković je umjetnica iz Austrije I rodom iz Busovače, BiH. Abstraktni ekspresionizam je njezin preferirani stil umjetnosti. Odradila je mnoge internacionalne umjetničke izložbe u različitim zemljama. Osvojila je Raffaelo nagradu u Veneciji 2020. te također je sudjelovala kao jedina austrijska predstavnica u internacionalnoj umjetničkoj izložbi: “Homage to Kandinsky” u Veneciji 2020. Njezino djelo “Garden Eden” je iskorišteno u svrhe književnosti u Beču. Nadolazeći projekti uključuju solo izložbu u oktobru 2021. u Beču. Marijana Vuković aktivno podržava svojom umjetnošću, već dvije godine, humanitarne projekte za zaštitu okoliša, poboljšanje uvjeta u kojima žive životinje kao i osobe sa rakom. Umjetničko djelo koje prati Bajke starih vremena: Vuković, Marijana. Polja lavande (Lavander fields). Zainteresirani za radove ove umjetnice mogu kontaktirati: Email: marijanavukovic972@gmail.com Facebook: Marijana Vukovic Instagram: @marijana_vukovic_ Web stranica: www.marijanavukovicart.com

Želimo kroz inovativno i empirički pouzdano rješenje mobilizirati, etnički polariziranu BiH, na ritam pokreta oko zajedničkog problema – neravnopravnosti i diskriminacije osoba sa poteškoćama u razvoju.