Audio knjiga

Koraljna vrata

Pavličić kroz fabulu o dva izgubljena Gundulićeva pjevanja Osmana, razmišlja o vrijednosti književnih djela, granici savršenstva (da li je ono dobro ili nije dobro za društvo), o granici zdravlja i bolesti, dobra i zla.

Koraljna vrata egzistencijalni su roman Pavla Pavličića u kojemu se tematski stvara odnos između stvarnosti i umjetnosti. Roman u sebi sadrži elemente fantastike, kriminalistike i zagonetke.

Osim što je obradio Gundulićev ep, autor je usporedio i odnos života i smrti, zdravlja i bolesti te prisutnost Božje volje u ljudskom životu.

Kroz fabulu prikazuje važnost književnih djela, savršenstva  i tradiciju koja počiva u hrvatskoj književnosti.

Kroz pitanje o savršenosti Osmana kao književnog djela i njegovog negativnog utjecaja na razvoj književnosti, Pavličić izražava svoje mišljenje kako je općenito loše za društvo da postoji savršenstvo, jer to savršenstvo ograničava slobodu.

Ono postaje diktatura i jedini kriterij i mjerilo vrijednosti. Pavličić na vagu u djelu stavlja i tradiciju hrvatskoga naroda i težnju za nečim novim u hrvatskoj književnosti.

Tumači i zainteresiranost naroda za određeni dio tradicije koji im možda neće ništa predstavljati. Takozvana rupa u književnosti zbog nedostatka Gundulićeva epa prilagodila se tradiciji te hrvatski narod novitete neće baš prihvatiti.

Snimljeno izdanje: Pavličić, Pavao. Koraljna vrata. Večernjakova biblioteka, 2004. Pdf online: https://www.hrlektire.com/wp-content/uploads/2018/09/pavlicic_koraljna_vrata.pdf.

Narator

Jasna Ćorić

Jasna Ćorić je rođena 20.04.1974. Ona je profesorica hrvatskog jezika i književnosti u OŠ fra Didaka Buntića u Čitluku. Vodi i uređuje dječiju emisiju “Kockica vedrine” na Radiopostaji Mir Međugorje od 2011. Izvršna urednica dječijeg lista “Cvrčak” od 2016. Članica je Predmetne radne skupine zadužene za izradu prijedloga predmetnih kurikula za osnovne škole, gimnazije i općeobrazovne predmete u srednjim strukovnim skolama županija u kojima se nastava izvodi po NPP-u na hrvatskom jeziku.

Umjetnik

Kecman Josipa Lola

Za našu inicijativu rekla je sljedeće: ”Bila sam veoma počastvovana vašim pozivom na ovaj projekat koji ste zamislili ostvariti. Neopisivo mi je važno i sa ponosom sam poželjela i pristala biti barem mali dio u obrazovanju naše djece i omladine, pogotovo ako mogu olakšati osobama koje imaju poteškoće. Rođena sam u ovoj zemlji i beskrajno mi je drago da bilo kako doprinesem njenom napretku i razvoju.” Ime naše umjetnice je Kecman Josipa Lola i ona dolazi iz Banja Luke, Bosne i Hercegovine. Trenutno živi u Winnipegu, Kanadi. Završila je obrazovanje za učitelja, pedagošku akademiju i tu je studirala dvije godine likovne umjetnosti. Živjela je u različitim zemljama svijeta, na dva kontinenta, te je toliko kultura uticalo na njezinu umjetnost. Tokom školovanja bila je izvanredan učenik u slikarstvu i osvojila je mnoge nagrade. U Winnipegu, Kanadi imala je nekoliko izložbi u različitim galerijama. Njezina slika “BRITTANIE” trenutno se nalazi u Rusiji na izložbi “Anđeli mira”, a slika “RAZGOLIĆEN” u Hrvatskoj na umjetničkom projektu “100 umjetnika protiv korone” Nada se da ćete uživati u njezinim radovima. Svi njezini radovi su na prodaju i možete ju kontaktirati na: FaceBook “Lola Josipa Kecman”, na instagramu: @lolakecmanart Na e-mail: lolajosipa@gmail.com Imam svoj website: LOLA.KECMAN https://lolakecman.weebly.com/.

Želimo kroz inovativno i empirički pouzdano rješenje mobilizirati, etnički polariziranu BiH, na ritam pokreta oko zajedničkog problema – neravnopravnosti i diskriminacije osoba sa poteškoćama u razvoju.