Audio knjiga

Mali princ

Mali princ je šarmantan, ali i duboko filozofski roman za djecu, jedno od najomiljenijih i najčitanijih francuskih književnih djela.

Zapravo su se on i njegov kopilot srušili avionom u Saharu 1935. godine dok su pokušavali postaviti rekord brzine. Preživjeli su, ali jedva – gladni, dehidrirani i s halucinacijama prije nego što ih je beduin našao i dao im prirodni tretman rehidracije.

Saint-Exupéry je također napomenuo da je vidio pustinjsku lisicu, imao avion s oznakom A-612, a možda je utemeljio i lik ruže na svojoj lijepoj, ali kompliciranoj suprugi Consuelo.

Nekoliko mlađih dječaka koje je upoznao moglo je biti inspiracija i za samog princa, a jednom je Saint-Exupéry ispričao fotoreporteru da je gledao u praznu stranicu papira, vidio dijete i pitao za njegov identitet, a ono mu je odgovorilo da je on “Mali princ.”

Online dostupna knjiga u pdf verziji (drugačije izdanje): http://www.diogenpro.com/uploads/4/6/8/8/4688084/antoan_de_sent-egziperi-mali_princ.pdf

Narator

Danko Travar

Danko Travar prihvaća ulogu naratora knjige Mali princ Antoine de Saint Exuperija kao predstavnik Radio-televizije Zenica. RTV ZENICA u svojim programima i programskim sadržajima daje širi prostor mnogim pojavama, događajima i njihovima akterima, koji kao sadržaji lokalnog karaktera ne mogu dospjeti u medijski prostor regionalnih medija ili u programe komercijalnih stanica. Iako je po programskoj koncepciji i orijentaciji „lokalno primarno”, sva tri medija RTV ZENICA se prate u cijeloj BiH i svijetu, a informacije preuzimaju i drugi mediji. Na taj način RTV ZENICA ima veoma značajan utjecaj na informisanje šire javnosti o lokalnim zbivanjima. Televizija (TV) Zenica program emituje putem zemaljskih predajnika za područje Zenice i dijelova susjednih općina Zeničko-dobojskog i Srednjo-bosanskog kantona. Potencijalna populacija koja program TV Zenice ima mogućnost pratiti putem zemaljske mreže je preko 250 hiljada gledalaca. Program TV Zenice se, osim na zemaljskoj mreži, emituje i putem kablovskih operatera, kao i putem interneta. Radio Zenica je regionalna javna radio stanica koja program emituje 24 sata dnevno, putem zemaljskih predajnika, kablovskih operatera i putem interneta. TV Zenica i Radio Zenica emituju programe iz vlastite produkcije, ustupljene, kao i programe iz razmjene sa drugim radijskim i televizijskim stanicama, emisije nezavisne produkcije i kupljene programske sadržaje. Takođe, Radio Zenica i TV Zenica program ustupaju drugim medijskim kućama ili ih realizuju zajedno s njima. Na taj način RTV ZENICA informacije iz lokalne zajednice i druge programske sadržaje plasira cijeloj Bosni i Hercegovini i šire. Pogledajte više o aktivnostima na https://www.rtvze.ba/.

Umjetnik

Marijana Vukovic

Marijana Vuković je umjetnica iz Austrije I rodom iz Busovače, BiH. Abstraktni ekspresionizam je njezin preferirani stil umjetnosti. Odradila je mnoge internacionalne umjetničke izložbe u različitim zemljama. Osvojila je Raffaelo nagradu u Veneciji 2020. te također je sudjelovala kao jedina austrijska predstavnica u internacionalnoj umjetničkoj izložbi: “Homage to Kandinsky” u Veneciji 2020. Njezino djelo “Garden Eden” je iskorišteno u svrhe književnosti u Beču. Nadolazeći projekti uključuju solo izložbu u oktobru 2021. u Beču. Marijana Vuković aktivno podržava svojom umjetnošću, već dvije godine, humanitarne projekte za zaštitu okoliša, poboljšanje uvjeta u kojima žive životinje kao i osobe sa rakom. Umjetničko djelo koje prati Bajke starih vremena: Vuković, Marijana. Polja lavande (Lavander fields). Zainteresirani za radove ove umjetnice mogu kontaktirati: Email: marijanavukovic972@gmail.com Facebook: Marijana Vukovic Instagram: @marijana_vukovic_ Web stranica: www.marijanavukovicart.com

Želimo kroz inovativno i empirički pouzdano rješenje mobilizirati, etnički polariziranu BiH, na ritam pokreta oko zajedničkog problema – neravnopravnosti i diskriminacije osoba sa poteškoćama u razvoju.