Audio knjiga

Patuljak iz zaboravljene zemlje

Ovo je roman-bajka takozvanog bosanskog Andersena – jednog od najpoznatijih bosanskih pisaca, čija su djela prevođena na 28 jezika. On je napisao ovu bajku o patuljku koji ne odustaje od traženja svoje otete sestre. Jezik i stil djela prilagođeni su djeci. Jedna od najzanimljivijih stvari u djelu su zapravo pitanja koja Hromadžić postavlja čitateljima.

Na ta pitanja on ponekad odgovori, a ponekad ostavlja čitatelju da sam promišlja o odgovoru, pa tako budi zainteresiranost čitatelja. Hromadžićev stil pisanja vrlo je komunikativan u odnosu na čitatelja, slikovit je te izrazito lako čitljiv. Građu za ovaj roman, kao i za ostala svoja djela, pronašao je u podneblju Bosanske Krajine, gdje je pisac proveo djetinjstvo i mladost. Pišući ovo djelo, on je pisao o svijetu djetinjstva, svojim vršnjacima i prijateljima.

Snimljeno izdanje: Patuljak Iz Zaboravljene Zemlje. Ahmet Hromadžić. Bosanska riječ Sarajevo –Bosnisches Wort, 1997. Dostupno u pdf (drugačije izdanje): https://majaradoman.files.wordpress.com/2013/01/17603027-ahmet-hromadi-patuljak-iz-zaboravljene-zemlje.pdf

Narator

Amila Habibija

Amila Habibija prihvaća ulogu naratora knjige Patuljak iz zaboravljene zemlje, Ahmeta Hromadžića kao predstavnica JP Radio Konjic. Radio Konjic je jedini elektronski medij koji djeluje na području općine Konjic, a čiji program mogu slušati i stanovnici susjednih općina ( 92,3 MHz i 95 MHz). Radio Konjic je formiran 4.aprila 1992.godine i od osnivanja do danas nastoji svoje slušaoce informisati o svim bitnim događanjima na području općine iz svih sfera društva. Od svoga osnivanja Radio Konjic je prilagođavao svoju programsku šemu i nastojao da bude od koristi svojim slušaocima u traženju odgovora na razne probleme u lokalnoj zajednici, stavljajući u fokus čovjeka. Istovremeno ovaj medij djeluje i afirmativno predstavljajući pozitivne društvene pojave u sredini u kojoj djeluje. Program Radio Konjica, koji 2022.godine obilježava 30.godina rada, slušaoci mogu uživo slušati na internetu (https://radiokonjic.radio12345.com/).

Umjetnik

Krivokapić Slavica

Krivokapić Slavica, Vodenica, 40×50. Herceg Novi 2021. Slavica Krivokapić je samouka slikarica te je počela sa slikanjem prije 2 godine. Ovo djelo je nastalo inspiracijom mašte i interneta. Također, uključila se u projekt u nadi da će moći promovirati svoj rad kroz našu audioknjigu, što joj zadovoljstvo. Ako ste zainteresirani za ovaj rad i Slavicino umjetništvo, možete joj se obratiti putem Facebook-a.

Želimo kroz inovativno i empirički pouzdano rješenje mobilizirati, etnički polariziranu BiH, na ritam pokreta oko zajedničkog problema – neravnopravnosti i diskriminacije osoba sa poteškoćama u razvoju.