Audio knjiga

Pinokio

Kada kažemo Pinokio, prvo nam na pamet padne mali drveni lutak koji kada laže raste mu nos. I to je definitivno prva asocijacija na ovu bajku. Svima nam je dobro poznat dobroćudni Đepeto, njegov dragi Pinokio i celokupna priča o ljubavi oca prema sinu, kog je voleo kao da mu je rođeno dete.

Ali, cela ova priča ima mnogo dublje značenje nego što nam se na prvi pogled to čini. Ovo je jedna kompleksna priča o odrastanju i sazrevanju, o putu koji svako od nas mora da prođe kako bi mogao da razlikuje dobro i zlo.

Pdf dostupan (različito izdanje): – https://majatrtovic.files.wordpress.com/2014/11/karlo_kolodi-pinokio1.pdf – http://os-odra-zg.skole.hr/upload/os-odra-zg/images/static3/788/File/collodi_pinocchio.pdf

Narator

Tamara Stojanović

Tamara Stojanović prihvaća ulogu naratora knjige Pinokio kao predstavnica Radio Ljubić. “Radio Ljubić” Prnjavor je počeo sa radom proizvodeći program koji je prema anketama agencije za monitoring jedan od slušanijih u zoni koju pokriva. S obzirom da je veliki broj njihovih sugrađana na privremenom radu u inostranstvu (procjenjuje se oko 10.000) odlučili su da program i emituju i na internetu (www.radioljubic.com). Javljanja imaju iz većine zemalja Zapadne Evrope (prvenstveno Austrije,Švajcarske i Njemačke), regiona (Slovenije, Hrvatske, Srbije), SAD i Australije. Prema strukturi informativnih i muzičkih sadržaja “Radio Ljubić” je prilagodio programsku shemu zahtjevima, potrebama i ukusu slušalaca. Uživajte u naraciji Pinokija uz Tamaru!

Umjetnik

Djurdjic Bozana

Umjetničko djelo koje prati pinokija: Djurdjic Bozana, Pinokio, 2021, Pale. Božana poručuje sljedeće: ”Zadovoljstvo mi je prije svega biti dio ovako divnog projekta. Smatram da je zaista bitno pružiti podršku roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju jer kroz ovakav vid projekta djeca će imati mogućnost da iskuse kreativnost i da jačaju svoje mentalne sposobnosti i to sve besplatno. Moja ilustracija je samo skroman udio jedne divne priče. Nadam se da će projekat biti uspješan.” Ovo djelo nastalo je kombinovanom tehnikom, kolaž. Slika nije na prodaju ali možete ju kontaktirati putem email-a kovacevicbozana5@gmail.com ili instagram profila @piksielien gdje možete vidjeti i još neke od njezinih radova.

Želimo kroz inovativno i empirički pouzdano rješenje mobilizirati, etnički polariziranu BiH, na ritam pokreta oko zajedničkog problema – neravnopravnosti i diskriminacije osoba sa poteškoćama u razvoju.