Audio knjiga

Pipi duga čarapa

Djeca vole da izgrađuju svoj svijet u kome neće biti odraslih, pa ni zabrana. To je svijet u kome dječja mašta briše sva ograničenja. Pipi ima samo devet godina i nema ni mamu ni tatu, ali Pipi nije baš sasvim sama: ima konja, majmunčića Gospodina Wilsona i prijatelje – brata i sestru Tomija i Aniku.

U svijetu u kojem živi Pipi sve je drugačije, takav svijet traje dugo i nema nagovještaja kada bi se mogao promijeniti. Čak i kada poraste, Pipi ne želi mnogo da se mijenja – postaće gusarica! Ona svojim načinom života i ponašanjem prkosi ustaljenom redu i običajima.

Snimljeno izdanje: Pipi Duga Čarapa, Astrid Lindgren, Znanje: Biblioteka Stribor, 2015. Dostupno pdf (isto izdanje): https://www.hrlektire.com/?knjiga=pipi-duga-carapa.

Narator

Branka Dijaković

Branka Dijaković prihvaća ulogu naratora knjige Pipi duga Čarapa, Astrida Lindgren kao predstavnica JP Radio Rama. Oni informiraju svoje slušatelje sa najvažnijim novostima, obavijestima iz općine, poduzeća i javnih ustanova te važnim vijestima iz BiH od svog osnivanja 1993 do danas. Radio signalom pokriva, pored općine Prozor-Rama, i susjedne općine Jablanicu, Konjic i Uskoplje. Više o radu i djelatnostima pogledajte njihovu web stranicu: https://www.radio-rama.info/

Umjetnik

Kecman Josipa

Za ovu inicijativu rekla je sljedeće: ”Bila sam veoma počastvovana vašim pozivom na ovaj projekat koji ste zamislili ostvariti. Neopisivo mi je važno i sa ponosom sam poželjela i pristala biti barem mali dio u obrazovanju naše djece i omladine, pogotovo ako mogu olakšati osobama koje imaju poteškoće. Rođena sam u ovoj zemlji i beskrajno mi je drago da bilo kako doprinesem njenom napretku i razvoju.” Ime naše umjetnice je Kecman Josipa Lola i ona dolazi iz Banja Luke, Bosne i Hercegovine. Trenutno živi u Winnipegu, Kanadi. Završila je obrazovanje za učitelja, pedagošku akademiju i tu je studirala dvije godine likovne umjetnosti. Živjela je u različitim zemljama svijeta, na dva kontinenta, te je toliko kultura uticalo na njezinu umjetnost. Tokom školovanja bila je izvanredan učenik u slikarstvu i osvojila je mnoge nagrade. U Winnipegu, Kanadi imala je nekoliko izložbi u različitim galerijama. Njezina slika “BRITTANIE” trenutno se nalazi u Rusiji na izložbi “Anđeli mira”, a slika “RAZGOLIĆEN” u Hrvatskoj na umjetničkom projektu “100 umjetnika protiv korone” Nada se da ćete uživati u njezinim radovima. Svi njezini radovi su na prodaju i možete ju kontaktirati na: FaceBook “Lola Josipa Kecman”, na instagramu: @lolakecmanart Na e-mail: lolajosipa@gmail.com Imam svoj website: LOLA.KECMAN https://lolakecman.weebly.com/.

Želimo kroz inovativno i empirički pouzdano rješenje mobilizirati, etnički polariziranu BiH, na ritam pokreta oko zajedničkog problema – neravnopravnosti i diskriminacije osoba sa poteškoćama u razvoju.