Audio knjiga

Ruke

Pripovjedač promatra Lijevu i Desnu ruku kako se maze i odmaraju jedna u drugoj na nečijim leđima. Iako su nastale u isto vrijeme i iz iste želje majke i oca, Desna ostavlja dojam starije, ozbiljnije, snažnije.

Kao da se pažljivo brine za Lijevu koja se mazi i pjevuši neku dječju pjesmicu što desnoj smeta pa joj se počinje podsmijavati i omalovažavati je. Prema riječima Desne ruke, Lijeva gotovo ništa ne zna.

Ne zna pisati, raditi, djelovati, ne zna čak ni listati knjigu, već samo služi kao stalak koji knjigu pridržava. Iako su često u sukobu jer su potpuno suprotne, u trenutcima kada je jedna ugrožena, druga joj se pridružuje i zajednički se odupiru opasnosti i bore se jedna za drugu, odnosno za čovjeka.

Snimljeno izdanje: http://gimnazija-sb.com/portal/wp-content/uploads/2015/02/marinkovic_ruke.pdf

Narator

Ivona Brkić

Opis naratora će biti uskoro dostupan

Umjetnik

Kecman Josipa Lola

Za našu inicijativu Josipa Lola je poručila sljedeće: ”Bila sam veoma počastvovana vašim pozivom na ovaj projekat koji ste zamislili ostvariti. Neopisivo mi je važno i sa ponosom sam poželjela i pristala biti barem mali dio u obrazovanju naše djece i omladine, pogotovo ako mogu olakšati osobama koje imaju poteškoće. Rođena sam u ovoj zemlji i beskrajno mi je drago da bilo kako doprinesem njenom napretku i razvoju.” Ime naše umjetnice je Kecman Josipa Lola i ona dolazi iz Banja Luke, Bosne i Hercegovine. Trenutno živi u Winnipegu, Kanadi. Završila je obrazovanje za učitelja, pedagošku akademiju i tu je studirala dvije godine likovne umjetnosti. Živjela je u različitim zemljama svijeta, na dva kontinenta, te je toliko kultura uticalo na njezinu umjetnost. Tokom školovanja bila je izvanredan učenik u slikarstvu i osvojila je mnoge nagrade. U Winnipegu, Kanadi imala je nekoliko izložbi u različitim galerijama. Njezina slika “BRITTANIE” trenutno se nalazi u Rusiji na izložbi “Anđeli mira”, a slika “RAZGOLIĆEN” u Hrvatskoj na umjetničkom projektu “100 umjetnika protiv korone” Nada se da ćete uživati u njezinim radovima. Svi njezini radovi su na prodaju i možete ju kontaktirati na: FaceBook “Lola Josipa Kecman”, na instagramu: @lolakecmanart Na e-mail: lolajosipa@gmail.com Imam svoj website: LOLA.KECMAN https://lolakecman.weebly.com/.

Želimo kroz inovativno i empirički pouzdano rješenje mobilizirati, etnički polariziranu BiH, na ritam pokreta oko zajedničkog problema – neravnopravnosti i diskriminacije osoba sa poteškoćama u razvoju.