Audio knjiga

Sretni princ

Na stranicama ove čudesne knjige kriju se važne, velike i mudre istine. To su poruke o onomu što je mudrije od filozofije i moćnije od vlasti, bolje nego sam život… U knjizi su objavljene bajke Sretni princ, Slavuj i ruža, Sebični div, Infantin rođendan, Zvjezdan i slavna raketa.

U tim bajkama Wilde ističe dva područja ljepote: prolazno i trajno, malo vrijedno i hvale vrijedno, ali ne daje nikakve naznake da će plemenita djela donijeti ikakvu nagradu osim ostvarenja visokoga estetskog ideala.

Mnogi njegovi likovi dolaze do samospoznaje i do spoznaje ružnoći i bijedi, a sam autor veliča moć ljubavi koja je veća od moći zla ili dobra.

Snimljeno izdanje: Wilde, Oscar. Sretni Princ I Druge Bajke. Bosanska riječ, 2003. Online dostupna knjiga u pdf verziji (drugačije izdanje): https://klubcitalaca.files.wordpress.com/2011/06/d0bed181d0bad0b0d180d0b2d0b0d198d0bbd0b4_d181d180d0b5d19bd0bdd0b8d0bfd180d0b8d0bdd186.pdf

Narator

Anela Dizdarević

Anela Dizdarević prihvaća ulogu naratora knjige Sretni princ i druge bajke kao predstavnica JP Radio – televizije Velike Kladuše. Uloga Radija Velika Kladuša u Bosni i Hercegovini je kreiranje i plasiranje informacija i svih relevantnih programskih sadržaja koji imaju za cilj pravovremeno, pouzdano i precizno informisanje stanovništva o svim dešavanjima u lokalnoj zajednici, ali i u zemlji i svijetu. Primarni cilj je proizvodnja i emitovanje programa kroz široku lepezu informativnih emisija, koje zauzimaju prioritetno mjesto u uređivačkoj politici Radija. Međutim, poštujući pravila koja propisuje Regulatorna agencija za komunikacije BiH, program Radija nudi i niz drugih sadržaja koje imaju edukativne i zabave komponente, a svrha im je zadovoljiti i druge potrebe slušalačke publike. Više o radu i aktivnostima RTV VK pogledajte na njihovoj web stranici: https://www.radiovkladusa.ba/. Anela je s nama podijelila kako su i ona i kolege uživali vratiti se u djetinjstvo uz ove bajke. Uživajte u Anelinoj naraciji Sretnog princa i drugih bajki, Oskara Vajlda.

Umjetnik

Marijana Vuković

Marijana Vuković je umjetnica iz Austrije I rodom iz Busovače, BiH. Abstraktni ekspresionizam je njezin preferirani stil umjetnosti. Odradila je mnoge internacionalne umjetničke izložbe u različitim zemljama. Osvojila je Raffaelo nagradu u Veneciji 2020. te također je sudjelovala kao jedina austrijska predstavnica u internacionalnoj umjetničkoj izložbi: “Homage to Kandinsky” u Veneciji 2020. Njezino djelo “Garden Eden” je iskorišteno u svrhe književnosti u Beču. Nadolazeći projekti uključuju solo izložbu u oktobru 2021. u Beču. Marijana Vuković aktivno podržava svojom umjetnošću, već dvije godine, humanitarne projekte za zaštitu okoliša, poboljšanje uvjeta u kojima žive životinje kao i osobe sa rakom. Umjetničko djelo koje prati Sretnog princa: Vuković, Marijana. Osjećanja. Zainteresirani za radove ove umjetnice mogu kontaktirati: Email: marijanavukovic972@gmail.com Facebook: Marijana Vukovic Instagram: @marijana_vukovic_ Web stranica: www.marijanavukovicart.com

Želimo kroz inovativno i empirički pouzdano rješenje mobilizirati, etnički polariziranu BiH, na ritam pokreta oko zajedničkog problema – neravnopravnosti i diskriminacije osoba sa poteškoćama u razvoju.